Een endurance wedstrijd is een wedstrijd waarin de snelheid en marathoncapaciteiten van een paard onder het zadel worden beproefd. Deze wedstrijden testen de kennis en kunde van de deelnemer om zijn paard zo goed mogelijk, met een optimale snelheid, over een gemarkeerde route door verschillende terreinen te rijden waarbij het paard te allen tijde ‘fit to continue’ dient te zijn.

De hoofdzaak van het endurancerijden is het zo snel mogelijk afleggen van een uitgezet parcours, dat in afstand varieert van 20 tot 160 km. Niet alleen de tijd, waarin het parcours wordt afgelegd, is belangrijk, maar ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles. Daarom geldt in de endurance “To Finish is To Win”. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor de deelnemende combinaties tijdens de wedstrijden.

Hoewel de endurancesport in Nederland nog klein is, is het wereldwijd de één na grootste discipline.

Wanneer je endurance wilt rijden, dan kun je je aanmelden bij de KNHS Endurancevereniging. Ben je jong en heb je vragen over endurancerijden, neem dan gerust contact met ons op.Suzanne3