Regeltjes, regeltjes!

De nationale wedstrijden zijn verdeeld in vier klassen. Klasse 1: 20 t/m 39 km. Klasse 2: 40 t/m 79 km. Klasse 3: 80 t/m 119 km. Klasse 4: 120 t/m 160 km. Tevens is er nog een kennismakingsklasse, deze wordt verreden over dezelfde afstand als de klasse 1. Om deel te nemen aan de kennismakingsklasse, klasse 1 en klasse 2 moet je minimaal 7 jaar oud zijn. Om deel te nemen aan klasse 3 en klasse 4 moet je minimaal 12 jaar oud zijn. Als je jonger bent dan 14 jaar moet je onder begeleiding van een volwassene (18+) rijden. Ben je nog geen 7 jaar, en wil je toch al graag kennis maken met de endurancesport, kijk dan eens naar het bixie/kinder-aanbod.

Alle verdere regels zijn te lezen in de endurancewedstrijdreglementen op de KNHS site. Neem het algemene disciplinereglement ook goed door, eventueel samen met je ouders/begeleiders. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent als je een wedstrijd gaat starten. De wedstrijdorganisatie waar je aan deelneemt plaatst vaak zelf ook een verkort reglement in het programmaboekje, zodat je de belangrijkste regels voor een wedstrijd nog even op kan frissen.

De startpas
Om deel te nemen aan wedstrijden van klasse 1 en hoger, moet je lid worden van de KNHS Endurancevereniging en heb je een startpas nodig. Deze kun je aanvragen bij de KNHS.

Nationaal starten in het buitenland

Nationaal in het buitenland starten kan heel leuk en leerzaam zijn! Wanneer je wilt starten in het buitenland moet je een aantal extra zaken regelen. Je moet onder andere een Riding Permission aanvragen bij de KNHS. Dit is gratis en heel eenvoudig. Het is een papiertje dat aangeeft dat de KNHS jou toestemming geeft om daar te rijden. Hier hoef je niets bijzonders voor te doen of te kunnen.

Een endurancewedstrijd starten in het buitenland gaat vaak net even anders. De regels kunnen iets afwijken van de onze, en de route markering ook. Ook de omgeving en de bodem wil soms totaal niet lijken op wat je gewend was. Het is dus belangrijk dat je je goed verdiept in de wedstrijd. Suzanne Pen heeft een uitgebreide site met allemaal nuttige weetjes en tips! Dingen als training, voorbereidingen, entingen, en het vervoer naar het buitenland kun je daar allemaal vinden!

Internationaal

Federation Equestrian International oftewel F.E.I. Dit is de overkoepelende organisatie van alle nationale hippische bonden. Het FEI heeft zich als doel gesteld de groei van de paardensport wereldwijd te stimuleren. Zij doen dit door het organiseren van wedstrijden binnen de traditionele disciplines. Hier komen ook de Europese en Wereldkampioenschappen uit voort.

Wanneer je internationaal endurance gaat starten doe je mee aan CEI (concours endurance international) wedstrijden. Er gelden dan andere regels. Je rijdt dan namelijk onder het FEI reglement. Neem dit goed door voordat je aan je eerste internationale wedstrijd begint. De regels zijn in het Engels, neem contact met ons op als je eventuele vragen hebt..

Novice Qualification
Om internationaal te mogen starten moet je eerst aan de Novice Qualification voldoen. Dit wil zeggen dat je:

- Minimaal 14 jaar of ouder bent.

- 2 wedstrijden tussen de 40-79 km en 2 wedstrijden tussen de 80-90 km goed hebt uitgereden. Met een snelheid onder de 16km/u. Deze wedstrijden moet je binnen 24 maanden voor je eerste internationale wedstrijd gereden hebben. Het paard moet ook aan deze regel voldoen.

Wedstrijd sterren***

Als je je Novice Qualification hebt, kan je CEI starten. Je begint met een CEI1* (80-119 km) , dan kan je door stromen naar CEI2** (120-139 km) en daarna mag je een CEI3*** (140-160 km) starten. Kampioenschappen hebben altijd 4****.sterren.

FEI Paardenpaspoort

Voor buitenlandse CEI wedstrijden en voor CEI wedstrijden in Nederland van 120 km of meer, moet je een FEI paspoort aanvragen voor je paard. Dit paspoort is 4 jaar geldig en is alleen voor het paard. Dus niet voor de ruiter of als combinatie. Je kan dit aanvragen bij de KNHS. Hier staat hoe je dat doet.

www.fei.org

Op de FEI site vind je alle internationale wedstrijden. Op de website van Suzanne Pen vind je verdere handige informatie.